vrijdag 5 februari 2010

Autologe bloedtransfusie

Autologe bloedtransfusie, het toedienen van eigen bloed, is op verschillende wijzen mogelijk.

1. Bloed wordt afgenomen of ingezameld direct voorafgaande aan operatie (hemodilutie), of tijdens operatie (m.b.v. Cellsaver). Bij deze vormen van autologe transfusie is de Sanquin Bloedbank niet betrokken.

2. Bloed wordt afgenomen kort voor een electieve operatie / ingreep. Erytrocyten, leukocyten verwijderd, in SAGM kunnen vijf weken worden bewaard. Voor niet spoedeisende operaties/ingrepen kan een patiënt, wanneer zijn gezondheidstoestand dit toelaat en de operatiedatum vaststaat, de weken vóór de operatie twee tot vier eenheden bloed afstaan. Deze eenheden kunnen tijdens of na de operatie toegediend worden. De patiënt moet voldoen aan de meeste criteria voor normale bloeddonors, zodat de bloedafname geen risico oplevert. Het bloed wordt op de gebruikelijke wijze bewerkt, getest op bloedoverdraagbare infectieziekten en bewaard, zodat het bloedproduct geen extra risico’s oplevert in de logistiek van de normale transfusies. Sanquin hanteert hiervoor de Richtlijn ‘Pre-operatieve Autologe Bloeddonatie’. Het aanmelden van een patiënt voor pre-operatieve autologe bloeddonatie geschiedt volgens regionaal gemaakte afspraken. Het bloed wordt uitsluitend gebruikt voor autologe transfusie.

3. Bloed wordt na afname en bewerking diepgevroren (-196 °C) ten behoeve van een mogelijke latere transfusie.

Erytrocyten, leukocyten verwijderd, kunnen met glycerol diepgevroren maanden tot jaren worden bewaard. De methode komt alleen in aanmerking voor personen voor wie geen, of zeer moeilijk passende erytrocyten te vinden zijn, bijvoorbeeld personen met antistoffen tegen een frequent voorkomende bloedgroep (Public antigenen), of met multipele antistoffen tegen erytrocytenbloedgroepen.

4. Autoloog bloed en bestanddelen daarvan moeten duidelijk als zodanig aangemerkt zijn en gescheiden van allogeen bloed en bestanddelen daarvan worden opgeslagen, vervoerd en gedistribueerd (2002/98/EG). Autoloog bloed en bestanddelen daarvan moeten geëtiketteerd zijn overeenkomstig Richtlijn 2002/98/EG; daarnaast moet op het etiket de identificatie van de donor worden vermeld, alsmede de waarschuwing „UITSLUITEND VOOR AUTOLOGE TRANSFUSIE”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten