vrijdag 5 februari 2010

Bestemde niet-anonieme bloedtransfusie

Onder bestemde, niet-anonieme bloeddonatie wordt verstaan: bloeddonatie waarbij de identiteit van de ontvanger van de bloedproducten die uit de donatie worden bereid, ten tijde van de donatie aan de donor bekend is. Donor en ontvanger zijn niet dezelfde persoon. In sommige gevallen zal het om familiedonors gaan.

Uit de literatuur is bekend dat bestemde niet-anonieme donaties, bijvoorbeeld van familieleden of kennissen van de ontvanger, een hoger risico op overdracht van infectieziekten hebben vergeleken met donaties van anonieme donors. Daarnaast kleven aan bestemde niet-anonieme donaties een aantal andere bezwaren. De Medische Adviesraad van Sanquin is van mening dat aan bestemde, niet-anonieme donaties in beginsel niet moet worden meegewerkt, tenzij hiervoor in een individueel geval een strikt medische indicatie bestaat:

Indien in dit geval geen compatibele bloedproducten van anonieme donors voorhanden zijn voor:

* patiënten met één of meer irregulaire erytrocytenantistoffen,
* patiënten met HLA-antistoffen,
* patiënten met HPA-antistoffen,
* patiënten met neonatale allo-immuun trombocytopenie,
* patiënten met een IgA-deficiëntie bij wie transfusie van 3 - 6 maal gewassen bloedproducten niet mogelijk is.


Bij een familiaire verwantschap tussen donor en ontvanger, neemt het risico op het ontstaan van graft-versus-host-disease (GVHD) bij de ontvanger toe, en wel meer naarmate de verwantschap nauwer is. HLA-getypeerde bloedproducten en bloedproducten afkomstig van eerste-, tweede- of derdegraads familieleden dienen te worden bestraald.

Over bestemde, niet-anonieme donatie dient altijd overleg plaats te vinden tussen de behandelend arts van het ziekenhuis en de verantwoordelijke arts van de bloedbank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten