vrijdag 5 februari 2010

Transfusiebeleid bij groot bloedverlies

Men spreekt als regel van groot bloedverlies wanneer binnen enige uren meer dan 70 mL bloed per kg lichaamsgewicht verloren gaat. Hoe te handelen zal onder andere afhangen van de aard van de bloeding, het onderliggend lijden en de klinische toestand van de patiënt. De volgende globale indeling acuut bloedverlies (zonder bijkomende klinische complicaties) kan behulpzaam zijn bij het beleid. Er dient gestreefd te worden naar een Hb ≥ 5 mmol/l, APTT en PT< 1,5 maal de referentiewaarde, trombocyten > 50 x 109/l en fibrinogeen > 0,8 g/l (CBO Richtlijn Bloedtransfusie).

7.1 Verlies < 25% van het circulerend bloedvolume * Suppletie met colloïdale oplossingen (hoeveelheid: volume verlies) en/of kristallijne oplossingen (hoeveelheid: 2 à 3 keer volumeverlies). NB: Het zuurstoftransport is optimaal bij een hemoglobinegehalte van 5 - 6 mmol/L. De cardio-pulmonale status en de klinische toestand van de patiënt dienen hierbij meegewogen te worden. 7.2 Verlies 25 - 60 % van het circulerendbloedvolume * Suppletie met colloïdale en/of kristallijne oplossingen en met erytrocyten op geleide van het hemoglobinegehalte. 7.3 Verlies 60 - 100 % van het circulerend bloedvolume * Naast suppletie met colloïdale en/of kristallijne oplossingen en met erytrocyten, tevens aandacht voor handhaving colloïd-osmotische druk. 7.4 Verlies > 100 - 150% van het circulerend bloedvolume

* Suppletie van volume en erytrocyten en handhaving colloïdosmotische druk. Er kan een tekort aan stollingsfactoren en trombocyten ontstaan.


7.5 Bij bloedingsneiging

* vers plasma als vuistregel 10 - 15 mL/kg lichaamsgewicht (bij volwassenen twee à drie eenheden à 300 mL);
* trombocyten als vuistregel 5 x 109 trombocyten per kilo lichaamsgewicht (bij volwassenen één trombocytenconcentraat van vijf donors).


Zo spoedig mogelijk bepaling van:

* PT PT en APTT (ziekenhuis afhankelijk): streven naar > 30% gehalte aan stollingsfactoren;
* fibrinogeen: streefwaarde > 0,8 g/L;
* trombocytenaantal: streefwaarde > 50 x 109/L;
* hemoglobinegehalte: streefwaarde > 5 mmol/L.


Op geleide van gemeten parameters transfusie van erytrocyten, trombocyten, vers plasma en/of stollingsfactoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten